Sofia "Effie", känd från True Talent 2011, och Emma. Två systrar, En blogg.

Alla hjärtans dag

Det är den 14 februari och de flesta vet vad som är speciellt med denna dag. Det är nämligen Alla hjärtans dag.

Jag skulle bli förvånad om någon missat det eftersom vi i två, tre veckors tid nu har matats med det ena reklamskylten efter den andra med budskapet "Fira den du håller kär", köp det här eller köp det där. Nallar, rosor, geléhjärtan, choklad och kort.

Alla dessa skyltar och gossedjur fick mig att undra, var kommer Alla hjärtans dag ifrån egentligen? Är det bara något som affärerna kommit på för att få upp försäljningen så här mellan jul och påsk, eller ligger det verkligen något bakom den här dagen?Jag sökte på nätet och fann lite fakta om detta.

Firandet av Alla hjärtans dag, eller Valentindagen, började i England och i norra Frankrike. Den tidigaste kända omnämnandet av Valentindagen är från år 1370. Om en person valde någon som sin ”Valentin” under 1400-talet innebar det att personerna förlovade sig.

En av förklaringarna till var Alla hjärtans dag härstammar ifrån sägs vara  en romersk fertilitetsceremoni, Lupercalia, där man parade ihop unga människor genom slumpvis lottning. Denna ceremoni hölls under en festival i Rom varje år i mitten av februari, 14 februari alltså. Men denna cermonin avskaffades dock senare av påve Gelasius I.  Undrar varför, antal mord kanske ökade drastiskt?

En helt annan teori kommer från medeltidens Storbritannien. Där var folktron att fåglarna parade sig just den 14 februari, ”Bird’s Wedding”, som dagen också kallas. Engelsmännen hävdar att Valentindagen är en kombination av folktron om fåglarnas parning och sedvänjan att utse sin Valentin den 14 februari.

Trots att Alla hjärtans dag är ganska stort här i Sverige så är det faktiskt en relativt ny tradition. Ett första försök till att införa firandet i Sverige gjordes av varuhuset NK under 1960-talet, men svenskarna nappade inte på den kommersiella lansering som gjordes, med inspiration hämtad från USA. Det dröjde istället ytterligare 30 år innan firandet skulle få ett rejält fäste här. Dock kommer det troligtvis aldrig bli lika stort här som det är i USA.


Men egentligen spelar det ingen roll var ifrån denna tradtion kommer ifrån, för 14 februari är en dag då man firar de man håller kär, de som står en närmast och det tror jag måste vara den allra ärligaste tradition som vi firar.Skickar här en Alla hjärtans dag hälsning till min familj^^ Hoppas ni får en toppen dag!

 

 

Önskar alla er andra detsamma^^

 

 

 

 

 

//Emma.Kommentarer
Postat av: Anonym

hallå! vad tycker du om min nya design? :)

ha en bra kväll :D

2011-02-14 @ 22:04:29

myspace layouts

myspace layouts

It´s Rock N´rooooll! You know what to do guys!:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
free counters